CURS DE LEGISLATIE


Reguli de reglementare a prioritatii

  Acest capitol este foarte important pentru desfăşurarea în condiţii normale a traficului rutier pe drumurile publice, nerespectarea regulilor subliniate în cadrul său fiind una din cele mai importante cauze pentru producerea accidentelor de circulaţie.

Prioritatea de trecere a vehiculelor, în circulaţia pe drumurile publice, poate fi conferită de semnificaţia mai multor elemente şi anume: indicatoare, marcaje, semnalele luminoase, semnalele poliţiştilor şi altor participanţi la trafic, precum şi prin intermediul regulii priorităţii de dreapta.

Astfel, are prioritate vehiculul care circulă pe un drum public pe care este instalat indicatorul cu semnificaţia „Drum cu prioritate” ori „Prioritate faţă de circulaţia din sens invers” sau care se apropie de o intersecţie unde este instalat indicatorul cu semnificaţia „Intersecţie cu un drum fără prioritate”.

Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate pietonilor angajaţi în traversarea drumurilor publice, pe trecerile marcate sau semnalizate

cu indicator. Atunci când drumul este prevăzut cu cel puţin două benzi de circulaţie pe sens, conducătorul de autovehicul sau tramvaie trebuie să acorde prioritate de trecere pietonilor angajaţi în traversare pe sensul lui de mers.

Au prioritate de trecere autovehiculele cu regim de circulaţie prioritară atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie; precum şi tramvaiele în mişcare, atunci când se deplasează prin intersecţii nedirijate.

În ceea ce priveşte regula priorităţii de dreapta şi modul de aplicare al acesteia menţionăm că atunci când două vehicule urmează să se întâlnească într-o intersecţie dirijată prin indicatoare, venind de pe două drumuri publice unde sunt instalate indicatoare cu aceeaşi semnificaţie, vehiculul care vine din dreapta are prioritate de trecere.

Când două vehicule se apropie simultan de o intersecţie, venind de pe drumuri publice pe care nu sunt instalate indicatoare de prioritate, vehiculele care vin din partea dreapta au prioritate de trecere.

Nu are prioritate de trecere:

a) la intersecţia nedirijată atunci când pătrunde pe un drum naţional venind de pe un drum judeţean, comunal sau local;
b) la intersecţia nedirijată atunci când pătrunde pe un drum judeţean venind de pe un drum comunal sau local;
c) la intersecţia nedirijată atunci când pătrunde pe un drum comunal venind de pe un drum local;
d) când urmează să pătrundă într-o intersecţie cu circulaţie în sens giratoriu faţă de cel care circulă în interiorul acesteia;
e) când circulă în pantă faţă de cel care urcă, dacă pe sensul de mers al celui care urcă se află un obstacol imobil
f) când se pune în mişcare sau la pătrunderea pe drumul public venind de pe o proprietate alăturată acestuia faţă de vehiculul care circulă pe drumul public, indiferent de direcţia de deplasare;
g) când efectuează un viraj spre stânga sau spre dreapta şi se intersectează cu un biciclist care circulă pe o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare;
h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.

Pe un drum public prevăzut cu minimum trei benzi pe sens, când două autovehicule circulă în aceeaşi direcţie, dar pe benzi diferite şi intenţionează să se înscrie pe banda liberă dintre ele, cel care circulă pe banda din dreapta este obligat să permită celui care vine din stânga să ocupe acea bandă. Pe drumul public cu mai multe benzi pe sensul de mers, vehiculele care circulă pe o bandă care se sfârşeşte, pentru a continua deplasarea pe banda din stânga trebuie să permită trecerea vehiculelor care circulă pe acea bandă.

INDICATOARE